Краще з американського тижня захворювань травної системи ddw 2022 (перша частина)

Цього року 124 українських гастроентерологи безкоштовно беруть участь в одній з найбільш престижних конференції гастроентерологічного світу. Наша асоціація зробила це можливим завдяки чуйності і підтримці колег з @American Gastroenterology Association.

Серед багатьох цікавих доповідей першого дня конференції рекомендуємо звернути увагу на доповідь професора Джеймса Д. Льюїса з Пенсильванського університету на тему «Дослідження дієтичних інтервенцій при ЗЗК», в якій проведено огляд даних з рандомізованих клінічних спостережень щодо двох стратегій – виключного ентерального харчування (ВЕХ) та звичайних дієт із включенням натуральних продуктів для пацієнтів з запальними захворюваннями кишечника (ЗЗК).

 “Історично дослідження звичайних дієт характеризувались низькою якістю та гетерогенністю даних» - говорить проф. Льюїс. «На щастя, в останні роки зростає кількість якісних досліджень та одночасно з’являються кращі можливості включення дієти до комплексного лікування ЗЗК. Але дотепер відсутні підстави, щоб розглядати якусь одну модель харчування в якості універсальної для всіх пацієнтів».  

ВЕХ продемонструвало найбільш вражаючі результати, які співставні з ефективністю кортикостероїдів у лікуванні хвороби Крона. Водночас, слід визнати, що харчування, яке передбачає вживання лише сумішей для ентерального харчування, є досить проблемним з огляду на прихильність пацієнтів.

«Якщо ми будемо мати лікарський засіб, що буде так само ефективним у лікуванні хвороби Крона як і суміш для ентерального харчування, а також мати таку ж мінімальну токсичність, то це буде проривом у фармакотерапії на всі часи» - каже проф. Льюїс. «Проблема у тому, що ніхто не хоче харчуватися лише сумішшю тривалий час».

Дієти із вживанням звичних продуктів є більш адекватними для тривалого призначення, але пошук оптимальної комбінації продуктів і нутрієнтів лишається складним. Прості обмеження, на кшталт виключення червоного м’яса, не демонструють ефективності у запобіганні загострення хвороби Крона. Більш досконалі підходи, такі як елімінаційна дієта при хворобі Крона (ЕДХК), демонструють кращу ефективність.

Багато із подібних моделей містять сходні рекомендації – обмеження червоного м’яса та оброблених продуктів з  одночасним збільшенням вживання фруктів і овочів – але незрозуміло, що саме у дієті є ключовим для забезпечення ефективності.

«Більшість дієт створюються емпіричним шляхом» - говорить проф. Льюїс. «Загалом, ми навіть не розуміємо як дієтотерапія реалізує свої ефекти, навіть у випадку сумішей для ентерального харчування, які демонструють високу ефективність».

Доповідач наголошує, що коли ми шукаємо ефективний спосіб дієтотерапії, то не повинні забувати про те, чого очікує від модифікації харчування пацієнт і наскільки він зможе дотримуватись рекомендацій.

«При призначенні дієтотерапії ми маємо зважувати на цілі, які перед нами стоять» - каже проф. Льюїс. «Чи хочемо ми використати дієту в якості додаткової можливості для поліпшення стану здоров’я? Або в нам є мета перейти на інші лікарські засоби без ризику погіршення стану пацієнта?».

Наприклад, якщо пацієнт зацікавлений у додаткових можливостях терапії, тоді можна рекомендувати середземноморську дієту. Тоді як ВЕХ може бути ефективним підходом в якості підтримки для переходу на іншу схему терапії, зокрема, у пацієнтів, які хочуть відмовитися від кортикостероїдів.