ФРУКТАНИ РАДШЕ НІЖ ГЛЮТЕН СПРИЧИНЯЮТЬ СИМПТОМИ ПРИ ЧУТЛИВОСТІ ДО ГЛЮТЕНУ БЕЗ ЦЕЛІАКІЇ22-02-2018

  Підвищена чутливість до глютену за відсутності целіакії характерізується покращенням самопочуття хворих після виключення продуктів із вмістом глютену. Механізми розвитку цього стану лишаються незрозумілими та відсутні біомаркери, які підтверджують його наявність.

 Продукти, які містять глютен, переважно одночасно мають у своєму складі фруктани – різновид фруктоолігосахаридів, який присутній у злакових культурах.

  Метою дослідження, виконаного G.Skodie із колегами, було окреме вивчення впливу глютену та фруктанів у пацієнтів, які повідомляли про наявність у них підвищеної чутливості до глютену. Результати дослідження були опубліковані у журналі Gastroenterology (лютий 2018 р.).

Методи дослідження

 Дослідники провели подвійне сліпе перехресне дослідження у 59 суб’єктів, які скаржились на погану переносимість глютену та в яких було виключено целіакію.

  Дослідження проходило у шпиталі Університету Осло (Норвегія) з жовтня 2014 року до травня 2016 року. Учасників було рандомізовано на три групи: перша група мала дієту із вмістом глютену (5,7 г); друга – фруктанів (2,1 г); третя – плацебо протягом тижня. Всі вони містились у батончиках з мюслі. Після тижневої перерви (за яку минали симптоми, спричинені попереднім випробуванням) учасників переводили до іншої групи, допоки всі вони не пройдуть випробування глютеном, фруктанами і плацебо. Симптоми оцінювались по бальній шкалі при СПК – Gastrointestinal Symptom Rating Scale Irritable Bowel Syndrome (GSRS-IBS). Статистичну обробку виконано за лінійною змішаною моделлю.

новости

Результати

  Загальна кількість балів за GSRS-IBS достовірно відрізнялась при вживанні глютену, фруктанів та плацебо; середнє значення склало 33.1 ± 13.3, 38.6 ± 12.3, and 34.3 ± 13.9, відповідно (P = .04).

  Середнє значення для здуття животу за шкалою GSRS-IBS було визначено у балах: 9.3 ± 3.5, 11.6 ± 3.5, та 10.1 ± 3.7, відповідно, для глютену, фруктанів та плацебо (P = .004).

 Загальна кількість балів за шкалою GSRS-IBS також була достовірно вищою при споживанні фруктанів у порівнянні із глютеном (P = .049). Аналогічно, достовірно більше вираженим було здуття животу при вживанні фруктанів порівняно із глютеном (P = .003).

  Тринадцять учасників мали найбільше балів за шкалою GSRS-IBS при споживанні глютену; 24 – при вживанні фруктанів та 22 – у відповідь на плацебо.

  Не було встановлено достовірної різниці у кількості балів за шкалою GSRS-IBS між групами глютену та плацебо.

Висновки

 За результатами подвійного-сліпого, перехресного, плацебо-контрольованого дослідження у суб’єктів, які скаржились на чутливість до глютену, дослідники визначили, що симптоми, які оцінювались за шкалою GSRS-IBS, викликаються вживанням фруктанів.

Посилання на оригінальну публікацію:

Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity. Gry I. Skodje, Vikas K. Sarna, Ingunn H. Minelle, Kjersti L. Rolfsen, Jane G. Muir, Peter R. Gibson, Marit B. Veierød, Christine Henriksen, Knut E.A. Lundin. Gastroenterology Volume 154, Issue 3, Pages 529-539.e2 (February 2018). DOI: 10.1053/j.gastro.2017.10.040