Алкогольна хвороба печінки26-11-2015

Алкогольна хвороба печінки об’єднує різноманітні порушення структури і функціональної спроможності органа, викликані тривалим і систематичним вживанням алкогольних напоїв.

Класифікація алкогольної хвороби печінки

1. Алкогольна жирова дистрофія (алкогольний стеатоз печінки).

2. Алкогольний стеатогепатит

3. Гострий алкогольний гепатит:

  • жовтянична форма;
  • латентна форма;
  • фулмінантна форма.

4. Хронічний алкогольний гепатит:

4.1.  За ступенем гістологічної активності по Knodell:

  • перипортальні некрози гепатоцитів, включаючи мостовидні – 0-10 балів;
  • внутрішньодолькові фокальні некрози й дистрофія гепатоцитів – 0-4 бали;
  • запальний інфільтрат у портальних трактах; фіброз – 0-4 бали;
  • фіброз – 0-4 бали.

4.2. За індексом гістологічної активності (ІГА):

  •  з мінімальною активністю (ІГА 1-6 балів);
  •  з помірною активністю (ІГА 7-12 балів);
  •  з вираженою активністю (ІГА 13-18 балів).

4.3. За біохімічними показниками активності:

  •  з мінімальною активністю (АлАт до 3-х норм);
  •  зі слабо вираженою активністю (АлАт до 5-ти норм);
  •  з помірно-вираженою активністю (АлАт до 5-10-ти норм);
  •  з вираженою активністю (АлАт більше 10-ти норм).

5. Алкогольний фіброз печінки:

  •  0 – фіброз відсутній;
  •  1 – слабо виражений перипортальний фіброз;
  •  2 – помірний фіброз з порто-портальними септами;
  •  3 – виражений фіброз з порто-центральними септами;
  •  4 – цироз печінки.

6. Алкогольний цироз печінки:

6.1. За класом за Чайльдом-П’ю: А, В, С;

6.2. За стадіями:

  • стадії судинної компенсації, суб- і декомпенсації (виключає необхідність вказувати набряко-асцитичний синдром при судинній суб- і декомпенсації);
  • стадії паренхіматозної компенсації, суб- і декомпенсації (відповідно біохімічним пробам печінки, що відображають цитолітичний, холестатичний, детоксичний, імунозапальний, гепатодепресивний синдроми);

6.3. За варіантами клінічного перебігу:

  •  больовий;
  •  жовтяничний (або гепатитоподібний);
  •  гепатоспленомегалічний;
  •  набряково-асцитичний.

6.4. За ускладненнями:

  •  кровотеча з варикозно-розширених вен стравоходу;
  •  спонтанний бактеріальний асцит-перитоніт;
  •  печінкова енцефалопатія (латентна, стадії I-IV);
  •  гепато-ренальний синдром;
  •  цироз-рак.

Довідкові дані для виявлення осіб із небезпечним і шкідливим для здоров‘я характером вживання алкоголю

Український еквівалент англомовного терміну «один дринк» – це одна мінімальна стандартна доза (порція) чистого алкоголю, вона дорівнює 10 грамів чистого алкоголю (або 12,7 мл спирту).

Класифікація ризику шкоди для здоров‘я від споживання алкоголю (ВООЗ, 2009)

Ризик

Вживання алкоголю на тиждень (порції або дози на тиждень)

Високий ризик споживання  – шкідливий для здоров‘я рівень споживання

Для жінок: понад 28 доз на тиждень (понад 840 мл 40 об% алкоголю на тиждень); 4 і більше доз у день.

Для чоловіків: понад 42 доз на тиждень  (понад 1260 мл 40 об% алкоголю на тиждень); 6 і більше доз у день.

Середній ризик споживання – небезпечний або  ризикований для здоров‘я рівень споживання

Для жінок: 14-21 доз на тиждень (420-630 мл 40 об% алкоголю на тиждень); не більше 3 доз в день.

Для чоловіків: 22-41 доз на тиждень (660-1230 мл 40 об% алкоголю на тиждень); не більше 5 доз у день.

Низький ризик для здоров‘я – рекомендований рівень споживання

Для жінок: менше 14 доз на тиждень  (менше 420 мл 40 об% алкоголю на тиждень); не більше 1-2 доз в день.

Для чоловіків: менше 22 доз на тиждень (менше 630 мл 40 об% алкоголю на тиждень); не більше 3-4 доз у день